Oracle Apps DBA Interview Questions – I

Oracle Apps DBA Interview Questions – I


Oracle Application DBA 11i Interview Questions – I

1.  I am applying a patch , can I open another session and run adadmin ?

Ans:  Yes, unless you are running a process where workers are involved

2.  I am applying a patch , can I open another session in another node and run adpatch?

Ans:  No

3.  Output & logfiles for requests executed on source instance not working on cloned instance??

Ans: Check whether apps listener is running

4.  What happens if you don’t give cache size while defining concurrent manager?

Ans: Most often when a request goes “inactive/no manager” and is then processed a short time later, the solution is to either increase the cache size for your Standard manger, or increase the actual number of Standard Manager processes that can run. Cache Size is set in the Concurrent/Manager/Define form. Basically, this regulates how many requests a manager will pick up for each sleep cycle.

5.  Why should Apps & Applsys passwords always be the same?

Ans: The need to have the same password for Apps and Applsys is because when you sign on to apps, intially it connects to a public schema called APPLSYSPUB. This validates AOL username and password that we enter (operations/welcome using guest user account. Once this is verified we select responsibility, this is validated by APPLSYS schema and then it connects to APPS schema.  Since it uses both applsys and apps during signon process this expects both the password to be identical. Try changing apps password to something else and try to login, the validation at the last stage would fail. This would result in failure of application login.

Apps is a universal schema has synonyms to all base product tables and sequences. This also has code objects for all products (triggers, views, packages, synonyms etc.).  Applsys schema has applications technology layer products like FND and AD etc.

6.  How to Complie Invalid Objects?

Ans: alter package <package_name> compile ;alter package <packae_ame> compile body;alter view <view_name> compile;

SQL>EXEC UTL_RECOMP.RECOMP_PARALLEL(4);

SQL>@$ORACLE_HOME/rdbms/admin/utlrp.sql

7.  Why DB-CM-ADMIN are always insatlled on the same machine in Oracle Applications in Multi Node Installation ?

Ans: There is no restriction to install all of them on a single machine,but if we install them on 3 different machines then when we will run any AD utility on admin node or perform any upgradation it needs to access the database so there will be lot of overhead in accessing the database node on network so to avoid this overhead we install them on same machine. Similar is the case when we run any concurrent request on the CM node as Concurrent manager also updates the database objects.

8.  What URL you use to access Disco viewer & Disco plus .

Ans:  http://hostname.domain/discoverer4i/viewer

http://hostname.domainname:port/discoverer/viewer (10gAS)

http://hostname.domainname:http_port/discoverer/viewer ( R12)

http://hostname.domainname:port/discoverer/plus (10gAS)

9.  What is Yellow Bar Warning?

Ans: Oracle Applications Release 11.5.1 (11i) requires that its code run in a trusted mode, and uses J-Initiator to run Java applets on a desktop client. If an applet is “trusted,” however, Java will extend the privileges of the applet. The Yellow Warning Bar is a warning that your applet is not running in a trusted mode. To indicate that an applet is trusted, it must be digitally signed using a digital Certificate, so Oracle Applications requires that all Java archive files must be digitally signed.

10.  How to find if any service is listening on particular port or not ?

Ans: netstat -an | grep {port no}

11.  How can u change the logfiles location suppose CM logfile location is APPLCSF

Ans: Change the Configuration File parameters change s_applcsf,s_appllog,s_applout variables in XML file and run the autoconfig.

12.  Conflict resolution managers resolves the conflicts yes , but hw it knows tht there are conficts?why conflicts occur?

Ans: Concurrent managers read request to start concurrent programs running. The Conflict Resolution Manager checks concurrent program definitions for incompatibility rules. If a program is identified as Run Alone, then the Conflict Resolution Manager prevents the concurrent managers from starting other programs in the same conflict domain.

When a program lists other programs as being incompatible with it, the Conflict Resolution Manager prevents the program from starting until any incompatible programs in the same domain have completed running.

13.  What is adovars.env file ?

Ans: The adovars.env file, located in $APPL_TOP/admin, specifies the location of variousfiles such as Java files, HTML files, and JRE (Java Runtime Environment) files. It is called from the main applications environment file.

14.  How to find the wordsize (32-bit or 64-bit) of Oracle Database

Ans: $cd $ORACLE_HOME/rdbms/bin

$file oracle

15.  How to Compile JSP’s without using ADADMIN

Ans:  perl -x $JTF_TOP/admin/scripts/ojspCompile.pl –compile

16.  What is wdbsvr.app file used for? What’s full path of this file? What’s significance of this file ?

Ans:  $IAS_ORACLE_HOME/Apache/modplsql/cfg

This file is used by mod_plsql component of Apache to connect to database. So when you type url http://hostname:port/pls/SID , whenever Apache(11i Web Server) finds that request is for /pls/ then Apache delegates this request to mod_pls component which in turn pick this file & check if there is any DAD with name SID

17.  Whats main concurrent Manager types.

Ans:  ICM – Internal Concurrent Manager which manages concurrent ManagersStandard Managers – Which Manage processesing of requests.

CRM – Conflict Resolution Managers , resolve conflicts in case of incompatibility.Transactions Managers – These managers are process for particler business Applications.Custom Concurrent Managers – The managers defined by the users.

18.  what are .rf9 files?

Ans:  These files are used during restart of patch in case of patch failure because of some reason.

Located in $APPL_TOP/admin/<SID>/restart this folder also contains .bak ,.bk2 filesSAMPLE FILE (adwork012.rf9)

%%% restart file format 11.5.A

Location: $APPL_TOP/admin/<SID>/log contains .req files

19.  Where is appsweb.cfg or appsweb_$CONTEXT.cfg stored & why its used ?

Ans:  This file is defined by environment variable FORMS60_WEB_CONFIG_FILE This is usually in directory $OA_HTML/bin or $FNS_TOP/Resource on forms tier. This file is used by any forms client session. When a user try to access forms , f60webmx picks up this file and based on this configuration file creates a forms session to user/client.

20.  Can you clone from multi node system to single node system & vice versa ?

Ans:  Yes, This is now supported via Rapid Clone

21.  Does rapid clone takes care of oraInventory after clone?

Ans:  Yes, Rapid Clone will automatically Update Global oraInventory during configuration phase.

22.  What is .dbc file , where its stored , whats use of .dbc file ?

Ans:  dbc file called as database connect descriptor file which stores database connection information used by application tier to connect to database.  This file is in directory $FND_TOP/secure also called as FND_SECURE

23.  What are the ways to reduce patch timing?

Ans:  Merging patches via admrgpch

Use various adpatch options like nocompiledb or nocompilejsp

Use defaults file

Staged APPL_TOP during upgrades

Increase batch size (Might result into negative )

24.  How you put Applications 11i in Maintenance mode ?

Ans:  Use adadmin to change Maintenance mode is Oracle Apps. With AD.I you need to enable maintenance mode in order to apply apps patch via adpatch utility. If you don’t want to put apps in maintenance mode you can use adpatch options=hotpatch feature.

Also you can use the script $AD_TOP/patch/115/sql/ adsetmmd.sql

25.  What are various options available with adpatch ?

Ans:  Various options available with adpatch depending on your AD version are autoconfig, check_exclusive, checkfile, compiledb, compilejsp, copyportion, databaseprtion,generateportion, hotpatch, integrity, maintainmrc, parallel, prereq, validate

26.  adident utility is used for what ?

Ans:  adident utility in oracle apps is used to find version of any file . AD Identification.

for ex. “adident Header <filename>

27.  What is adsplice utility ?

Ans:  adsplice in oracle apps is utility to add a new product.

28.  How can you licence a product after installation ?

Ans:  You can use ad utility adlicmgr to licence product in Oracle Apps.

29.  What is MRC ? What you do as Apps DBA for MRC ?

Ans:  MRC also called as Multiple Reporting Currency in oracle Apps. Default you have currency in US Dollars but if your organization operating books are in other currency then you as apps dba need to enable MRC in Apps. How to enable MRC coming soon…

30.  Whats is JVM(Java Virtual Machine) and which component uses JVM ?

Ans:  JVM stands for Java Virtual Machine, JVM acronym for Java Virtual Machine which executes instructions generated by Java compiler. So user click on any Self Service Request or any program which uses Java, then Apache forwards this request to mod_jserv (mod_oc4j in 10g AS) & mod_jserv caters this request with help of JVM.


Nagulu Polagani

"We are all apprentices in a craft where no one ever becomes a master."

Comments